Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vakuumventil till avluftningsröret luktar.  (läst 294 gånger)

Kajsa

 • Inlägg: 216
  • Blekinge
Vakuumventil till avluftningsröret luktar.
« skrivet: 12 mar-17 kl 07:35 »
Hej!
Vi har haft ett avlufningsrör upp på taket (tillbyggt enplan), men luften har inte stigit uppåt utan ofta tryckts ner mot marken och det har inneburit avloppslukt runt hela torpet.
Så i veckan tog vi bort det och satte en purus vakuumventil inomhus istället.
Allt fungerade hur bra som helst ända tills nu då jag på morgonen gick in i badrummet för att tömma tvättmaskinen. Avloppslukt inne från vakuumventilen. Har sniffat runt för att vara säker på att det verkligen kommer från vakuumventilen och det är där lukten sipprar ut. Ska det ställas in på något vis
Vad kan göra att det börjar lukta? Det har fungerat perfekt vid spolning på toan, bad och i handfatet.
Någon som varit med om liknande problem eller vet hur man åtgärdar detta?

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 6602
  • Östergötland
SV: Vakuumventil till avluftningsröret luktar.
« Svar #1 skrivet: 12 mar-17 kl 08:42 »
Låter som att den har hamnat lite snett. Det är ju en ventil som öppnar redan vid svagt undertryck. Om det inte är så att det har kommit skräp i den eller att otätheten är i packningen vid monteringen (men då skulle ju det visat sig direkt) så är ventilen dålig.

Spola i toaletten så att ventilen får jobba och se om felet kvarstår efter det. Luktar det fortfarande så byt ventilen.

Man kan lura sig på att det är ventilen också. När man tar bort den öppna luftningen så visar sig otätheter som man inte märkte förut.

Kajsa

 • Inlägg: 216
  • Blekinge
SV: Vakuumventil till avluftningsröret luktar.
« Svar #2 skrivet: 12 mar-17 kl 10:27 »
Jag har riktat upp den med vattenpass nu, ska se om det hjälper. Såg i beskrivningen att det bara får vara max 5 grader lutning. Kör tvättmaskinen igen och ser vad som händer nör den tömmer. Ventilationen har ju en frigolitmössa, jag tog av den och märkte då att det går att röra "ventilationshuset" lite upp och ner på det röret det sitter på. Det är inte det röret som går ner i packningen på avluftningsröret utan mer som en hals på hela vakuumventilen. Funderar på om det spelar någon roll om den är utdragen en bit eller om den ska vara nertryckt så långt det går.

kretslopp

 • Inlägg: 498
 • 64 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Vakuumventil till avluftningsröret luktar.
« Svar #3 skrivet: 12 mar-17 kl 16:13 »
Ett tipps till alla luktande avlopp är att slå kompostpreparat i toa, tvättställ och golvbrunn så fort det luktar. Det brukar hjälpa.
kretslopp

Kajsa

 • Inlägg: 216
  • Blekinge
SV: Vakuumventil till avluftningsröret luktar.
« Svar #4 skrivet: 12 mar-17 kl 17:30 »
Menar du att det hjälper fast det inte är runt dem det luktar? Påverkar det hela avloppet och lukten från luftningen genom att det blir en annan kultur i trekammarbrunnen?
Tror att det kan vara något som är otätt under golvet. Någon som vet ifall trycket blir mindre i lufningen om man istället för vakuumventilen låter röret gå ut i det fria genom rör ovanför yttertaket? Känns jättetufft att behöva bryga upp hela badrumsgolvet och griper därför efter alla halmstrån som finns.

kretslopp

 • Inlägg: 498
 • 64 år arbetat med lantbruk skog, har mindre gård
  • Småland
SV: Vakuumventil till avluftningsröret luktar.
« Svar #5 skrivet: 12 mar-17 kl 19:17 »
Ja det menar jag. Det påverkar hela avloppsystemet. Du ska lyfta på locket i trekmmarbrunnen  där ska du slå i flytande kompostpreparat så du får en bättre förmultning. Sen ska du slå en skvätt i var och en av dina avlopp, toastol diskbänk dusch mm. Om du gör så brukar lukten försvinna. Det brukar fungera. Ett av dom bästa preparaten är det som används att göra bokashi av. Ta det lugnt det kan vara jäkligt otrevligt att få in lukt i huset, men det är ofta lätt åtgärdat.
kretslopp

bladhis

 • Inlägg: 350
  • Västergötland
  • www.prastakvarna.se
SV: Vakuumventil till avluftningsröret luktar.
« Svar #6 skrivet: 12 mar-17 kl 19:56 »
Ofta så måste det till en luftare på taket för att få rätt syresättning i brunnen. Men detta medför samtidigt en viss odör runt huset. Kan ligga något i vad kretslopp skriver, kan tom räcka med några skyfflar bra matjord eller lite brunnen gödsel ner i brunnen. Att lägga det i toan gör nog varken till eller ifrån, hamnar ju i brunnen såfort du spolar ändå.


/Daniel

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 6602
  • Östergötland
SV: Vakuumventil till avluftningsröret luktar.
« Svar #7 skrivet: 13 mar-17 kl 00:10 »

Någon som vet ifall trycket blir mindre i lufningen om man istället för vakuumventilen låter röret gå ut i det fria genom rör ovanför yttertaket? Känns jättetufft att behöva bryga upp hela badrumsgolvet och griper därför efter alla halmstrån som finns.

När du luftar över taket så blir det ett svagt undertryck i rören vilket gör att du sällan känner en liten otäthet i en skarv. När du har en vakuumventil så får du istället ett svagt övertryck och då visar det sig var det är otätt.

Där toaletten är ansluten är en klassiker där det inte är gastätt.

 

Kajsa

 • Inlägg: 216
  • Blekinge
SV: Vakuumventil till avluftningsröret luktar.
« Svar #8 skrivet: 19 mar-17 kl 08:13 »
Tack för all information och alla goda råd.
Nu luktar det inte längre och det känns fantastiskt att ha fått bort lukten.


 


* Inloggade just nu

5 gäster, 0 användare

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser